A szabályok nem mindig azért vannak, hogy megszegjük őket

Célszerű a munkavédelmi szabályzatot előszóval kezdeni, ahol a munkáltató kifejtheti azokat az alapvető elvárásokat, amelyeket szabályzathoz köt, illetve biztosítani tud az adott dolgozónak. Ezeket természetesen részletesen, érhetően, egyértelműen kell kifejteni. A munkavédelmi szabályzat abban segít, hogy mindenki számára jól értelmezhető módon segítsenek egymásnak a dolgozók saját, és a munkatársak testi épségét megőrizni, kifejteni, hogy baleset, tűz esetén kit kell hívni, mi a teendő, merre találjuk a menekülési útvonalakat, illetve egyéb betartandó szabályokat kontrollál.

A munkavédelmi szabályzat összeállításakor tehát a hozzáértő segítség nem csak a szakmai követelményeknek való megfelelés miatt, és a dolgozók testi épségének megóvása érdekében szükséges, hanem a munkavédelmi hatóság lehetséges ellenőrzése miatt is. Szabályok, keretek között élni nem mindig jó, ám de rendkívül hasznos lehet. Vonatkozik ez leginkább a munkahelyünkre, ahol nem csak saját magunkért vagyunk felelősök, hanem munkatársaink testi épségéért is. Ha a munkavédelmi szabályzat jól látható helyen ki van függesztve, netán még bizonyos időközönként oktatást is kapunk belőle, akkor nem történhet nagy baj.

Elsősorban a munkáltató kötelessége ezt frissíteni, oktani, számon kérni, hiszen ha baj történik, első körben azt fogják megvizsgálni, és arra hárítani felelősséget, akinek ez törvényi kötelessége volt. Szintén a munkáltató kötelessége, hogy a munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítsa, illetve a higiéniai szabályok maradéktalanul be legyenek tartva a későbbi esetleges fertőzések elkerülése miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük