Haszontalan tűzvédelem?

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a tűzvédelem egy hasznavehetetlen, szükséges rossz, elvégzendő feladat, mert jogszabályi kötelezettségek írják elő a feladatai megoldását és annak határidejét és módját. Ennek megfelelően számos vállalat olyan tűzvédelmi megoldásokat keres, ami gyors és egyszerű, minimális költségeket támaszt, még éppen megállja a helyét egy-egy ellenőrzés kapcsán, hogy ne legyen bírság vagy komolyabb büntetés az ellenőrzés eredménye. Számos vállalat kifejezeten arra specializálódott, hogy gyorsan és minimális erőbefektetéssel ki tudja szolgálni azokat a cégeket, akik úgy gondolkodnak, hogy nincs szükségük speciális szakértelemre, csak a sablon dokumentumok és sablon megoldások elegendőek a működéshez és nincs szükségük más szolgáltatásra.

Ezek a vállalatok mindaddig élvezhetik egy ilyen szolgáltatás előnyeit, amíg valójában baj nem üti fel a fejét. Amikor aztán egy tűzeset komoly következményekkel söpör végig a vállalat életén, jönnek a sopánkodó mondatok, amik mind-mind arról szólnak, hogy miért is nem működött a tűzvédelmi rendszer vagy a tűzoltás folyamata miért volt olyan nehézkes. Ekkor már hiába bánja az ember, hogy nem törődött egy kicsit jobban a tűzvédelmi feladatok kialakításával és megoldásával. Egészen komoly károkat tud okozni egy ilyen balszerencsés eset, akár a vállalat működését is veszélybe sodorhatja. Nem beszélve arról, hogy emberéletet is követelhet.

Az én személyes véleményem tehát, hogy jobb az energiát abba fektetni, hogy egy jól működő és jól kialakított rendszert fejlesszünk, és valódi biztonságot nyújthassunk a vállalat működésének és munkavállalói állományának tekintetében, mint hogy aztán egy balszerencsés eset után a vállalat megmentésén gondolkodjunk. Nem elegendő a sablon dokumentumok legyártása a tűz védelmének területén egyetlen vállalat esetében sem. Szükség van egy komoly szakértelmen alapuló jelző és biztosító rendszerre, a munkavállalók felkészítésére és a tűzvédelmi eszközök megfelelő elhelyezésére és karbantartására egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük